piątek, 22 października 2010

ciasteczka migdałowe w miodzie

Ostatnio zafascynowała mnie kuchnia arabska.
Zaczeło się niewinnie , od kaszki kuskus. Ot..kupiłam przypadkiem.
Na dniach dam swój przepis . Miałam dziś ale kaszka się skończyła :( a chciałabym do przepisów zamieszczać własne zdjecia.
Dziś wiec na start dam ciasteczka migdałowe.

Składniki

    foto:internet
  • CIASTO
  • 600 g mąki
  • 150 g stopionego masła
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • 500 ml płynnego miodu
  • FARSZ
  • 150 g obranych migdałów
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 30 ml wody pomarańczowej
  • 2 łyżeczki do kawy mielonego cynamonu
  • 150 ml oliwy
  • Sposób przygotowania

  • Migdały sparzyć we wrzątku, osaczyć, osuszyć, zemleć, a następnie wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cynamonem. Jajo rozbić na jednolitą masę.Połowę oliwy ze smażenia migdałów rozgrzać silnie na patelni.
    Zasmażać na niej masę migdałową dodając, kropla po kropli, rozbite jajo. Doprawić wodą pomarańczową, wymieszać starannie i zdjąć z ognia.
    Mąkę przesiać, połączyć ze stopionym masłem, osolić i wyrobić na elastyczne, dość twarde ciasto. Rozwałkować je na
    placek grubości ok. 1 mm, z którego wykrawać następnie krążki o średnicy ok. 7 cm. Rozciągnąć je lekko, na każdy nałożyć porcję farszu, po czym zwinąć w rulonik.
    Smażyć ze wszystkich stron na wrzącej oliwie, na złoty kolor, a następnie przenieść na 3-4 minuty do naczynia z gorącym miodem. Wyjąć, osaczyć i schłodzić. Podawać zimne.

1 komentarz:

  1. pewnie musza być pyszne;))) ogladałam twoje fotki z 4 pór roku sa przesliczne, szczególnie te jesienne:))) widzę,ze masz podpisane swoje fotki znakiem wodnym "moja herbaciarnia". Ja do tej pory nie potrafie tego zrobić, choć mam bloga od sierpnia. Na moim blogu wszystkie fotki sa mojego autorstwa, a niestety nie podpisane. A moze poprostu nie mam odpowiedniego programu. jesli nie byłoby to dla ciebie problemem dalabys mi kilka wskazówek jak sie to robi? (mam corela).Byłabym b. wdzieczna;)pozdrawiam serdecznie. bardzo podoba mi sie twój blog, bo to moje klimaty wlasnie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za komentarz
i zapraszam ponownie :)