zaparzanie
Orginalny zestaw do takiej herbatki to czajniczek oraz 5 kamionkowych czarek , tradycyjnie wypija się ja na 3 łyżki. Podczas picia tradycja nakazuje głośno siorbać ;) aby gospadarz wiedział że napój nam smakuje :)
Przy parzeniu herbaty obowiązuje reguła : herbata odda wszystko co w niej tkwi,jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje :)
historia
Zieloną herbatę zaczęto spożywać w Chinach, ok. 4000 lat temu. Była ona używana jako tradycyjne lekarstwo w Chinach, Japonii, Indiach i Tajlandii. Stosowana przy większości dolegliwości, a także przy tamowaniu krwawienia, kontroli temperatury ciała oraz wspomaganiu trawienia.W roku 1191 mnich buddyjski Eisai napisał Kissa Yojoki (Księgę Herbaty), w której przedstawił pozytywny wpływ zielonej herbaty na pięć najważniejszych ludzkich organów, zwłaszcza na serce. Napisał, że picie zielonej herbaty zaspokaja pragnienie i wspomaga usuwanie efektów picia alkoholu; działa stymulacyjnie; pomaga przy problemach trawiennych oraz w leczeniu choroby beri-beri; zapobiega zmęczeniu; działa moczopędnie.
W części pierwszej opisał kształt liścia i pąków herbaty oraz metodę jej uprawy i przetwarzania. W części drugiej księga zajmuje się tym, jak stosować zieloną herbatę przy poszczególnych dolegliwościach.
fajnie opisujesz te parzenia herbatki oraz rózne ciekawostki-super, moze tez na swoim blogu zacznę własnie podawać takie przepisy-fajny pomysł:) nie mam na blogu kontaktu, gdyż w e-mailu mam dane personalne, a niekoniecznie chcę by wszyscy je widzieli. przesle ci adres w e-mailu;) pozdrawiam serdcznie:)
OdpowiedzUsuńno to czekam bo mam pytania co do bloga samego :)
OdpowiedzUsuń