środa, 20 października 2010

kruche babeczki

Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki(może być krupczatka)
  • pół dobrze schłodzonej margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 300ml śmietany 30%
  • 1łyżka cukru
  • 2 fiksy.
  • 3-4Brzoskwinie z puszki
Etapy przygotowania
Ze składników czyli,mąki,jajka,cukru i margaryny zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na około 20-30minut( sprawdzamy by nie zamarzło)Ciasto po tym czasie wyciągamy i wykładamy nim foremki natłuszczone dobrze margaryną.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20-30minut na złoty kolor w 180stopni.Po wyciągnięciu czekamy chwilę by ostygły.
W między czasie odsączamy brzoskwinie i kroimy w kostkę.
Bierzemy śmietanę i ubijamy z cukrem i fiksami,dajemy do tego brzoskwinie.Nie wszystkie trochę zostawiamy na przybranie.
Do wystudzonych babeczek wyciągniętych z foremek nakładamy śmietanę i przystrajamy brzoskwinią.Ja posypałam gorzkim kakaem na wierzchu.

fot:internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziekuje za komentarz
i zapraszam ponownie :)