czwartek, 21 października 2010

Herbata z imbirem ..

foto:internet
imbirowa herbata  
Herbata świetnie nadaje się na zimowe wieczory,  znakomicie rozgrzewa 
Składniki
ok. 70- 80 gram korzenia imbiru
1 cytryna
1 pomarańcza
ewentualnie cukier brązowy lub miód do słodzenia

Korzeń obieramy przy samej skórce lub porządnie myję, kroję na cienkie kawałki. Zagotowuję 1,5 litra wody w garnku, wrzucam imbir i gotuję go do miękkości: 15-20 min. Przecedzam płyn przez sito, przez nie też wyciskam sok z cytrusów. Mozna posłodzić miodem lub cukrem.
Dla leniwych  :) robimy herbatke, wsypujemy szczypte imbiru, do tego sok z pomarańczy .
Pychotka.
  • pobudza i rozgrzewa nasz organizm we chłodne zimowe wieczory,

  • schłodzona orzeźwia nas w upalne dni,

  • zalecana przy przeziębieniu i bólach gardła,

  • u kobiet w ciąży łagodzi nudności,

  • zwiększa apetyt pobudzając ślinianki do wydzielania śliny, a żołądek do wydzielania soków,

  • łagodzi objawy choroby lokomocyjnej,

  • herbata imbirowa pita regulanie zmniejsza częstość występowania migren i łagodzi ich objawy

  • cenne źródło witamin: C, A, B2, P, PP, soli mineralnych i mikroelementów
  • 2 komentarze:

    1. fajny post, cudna fotka, a z przepisu chętnie skorzystam:)

      OdpowiedzUsuń
    2. dziekuje za posty szczególnie że dopiero zaczynam :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziekuje za komentarz
    i zapraszam ponownie :)