fot.internet
Banany w kawie
Składniki:
6 dojrzałych bananów, 4 łyżeczki mielonej kawy, łyżeczka kakao, pół łyżeczki cynamonu, 4 łyżki miodu, 1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich.
Przepis:
Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min. Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować. Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, ułołyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180° C. W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę. Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić. Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami
Składniki:
6 dojrzałych bananów, 4 łyżeczki mielonej kawy, łyżeczka kakao, pół łyżeczki cynamonu, 4 łyżki miodu, 1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich.
Przepis:
Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min. Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować. Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, ułołyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180° C. W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę. Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić. Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziekuje za komentarz
i zapraszam ponownie :)